Priprema dece za polazak u školu

Датум: 10. Mart 2020 11:26 Категорија: Обавештење

 
Припрема деце за полазак у школу
 
Полазак детета у први разред и школу је свакако један од значајнијих догађаја у животу сваког детета, али може се слободно рећи и да је подједнако важан за целу његову породицу.
Иако данас сва деца прођу обавезни припремни предшколски програм који им помаже да се припреме, сама породица, пре свега родитељи будућег првака су ти који могу значајно допринети да дете у школу крене релаксирано, са позитивним ставом према школи.

  • Када се обаве систематски прегледи, следи интервју са родитељима и тестирање детета код психолога школе. Родитељи су често више уплашенији него деца, самим тим могу да пренесу и на децу своје недоумице и страхове. Оно што можете учинити је свакако неговање позитивног става према школи, учитељима, где ћете свом детету објаснити да се неке ствари мењају, али да ће му у школи бити занимљиво, да ће упознати нове ствари, стећи познанства и нове вештине, као и да ће морати да поштује одређена правила.
  • Важно је заједно са дететом направити  његов радни кутак у коме ће учити касније. Заједно бирајте прибор, школски ранац и све што вам буде неопходно за школу како бисте укључили своје дете, јер ће то оно користити. Научите га да буде уредно, слаже и пакује своје ствари, брине о њима и чува их.
  • Научите га да пажљиво слуша друге када причају и да сачека свој ред на одговор. Највише од свега, учите га да се понаша пристојно, да поздрави одрасле са уважавањем, да зна да каже добар дан, довиђења, извини, хвала.
  • Често родитељи мисле да су деца у обавези да с поласком у школу знају већ да читају и пишу, или пореде своју децу са другом. Уколико само дете не инсистира на томе пре школе, боље је не учити га, јер уколико дете научи погрешно, учитељи не само што ће га учити правилно, већ ће морати да исправљају и грешке и самим тим ће се пролонгирати усвајање ових вештина код детета. Запамтите, свако дете има свој темпо развоја, најбитније је да је оно сигурно у вас као подршку, да се не плаши новина како би се успешно адаптирало на нову средину. Оно што можете урадити је да га научите да правилно држи оловку, подстицати га да што више црта и боји, јер на тај начин дете ослобађа руку, па му касније неће тешко пасти писање. Уколико ваше дете преферира леву руку у писању, цртању, никако га немојте терати да мења руку.
  • Прошетајте са својим дететом до школе, причајте са њим, упознајте учитеља/ицу, увек лепо говорите о учитељима, јер дете увек прво гледа у вас као пример понашања. Покажите му пут до школе, причајте са њим да вам оно само показује пут до школе, вежбајте са њим успут оријентацију, лево, десно на себи и другима.
  • Подстичите их да буду самостални, да се сами облаче, хране, користе прибор, везују пертле, купају и хвалите за такве активности,немојте радити ствари уместо свог детета. Дајте му да користи дечје маказе, да сецка, лепи, игра кликере, како би увежбало фину моторику.
  • Ограничите коришћење мобилних телефона, таблета, компјутера на минимално време, до пола сата дневно, јер тиме показујете да волите своје дете и да вам је стало да се бави активностима које му помажу у развоју. Нека вози ролере, бицикл, игра фудбал,црта, користи лопту у игри.
  •  Покушајте да им свакодневно држите ритам активности, да се зна време спавања, оброка, игре, јер деца воле ред, колико год вам се чинило да пробијају границе. Читајте деци пред спавање, како бисте подстакли њихову машту и развили љубав према читању. Такође, дете ће уколико му представите то на адекватан начин и дате лични пример врло радо сарађивати и настојати да вам покаже шта све може.
  • Укључите га у кућне послове, паковање својих ствари, постављање стола за ручавање, намештање кревета, избацивање смећа и обавезно похвалите за сваку помоћ. Не искључујте игру детета из свакодневних активности, са поласком у школу дете је и даље дете, игра само неће бити у централном плану, али све до сада дете је научило управо кроз опонашање и игру.
  • Никако не застрашујте дете школом, како не би развило страх и одбојност. Уколико сте ви опуштени и покажете му да верујете у њега , и оно ће веровати у себе.
Волите своје дете, како би и оно волело себе, али држите границе, јер поштујући Вас оно ће поштовати и друге.
                                                                                            психолог школе: Сашка Ивановић